A méret a lényeg, avagy hogyan válasszon JÓL brikettáló gépet?

Segítünk eligazodni a brikettálással kapcsolatos információtengerben, hogy saját maga is átgondolhassa, hogy önnek pontosan mire is van szüksége. Egy komplett brikett vagy pellet üzem beszerzése előtt is fontos tisztáznunk néhány alapkérdést. Vegyük tehát sorra a legfontosabb szempontokat!

  1. Milyen alapanyagból szeretnénk brikettet készíteni?
  2. Mekkora mennyiséget szeretnénk brikettálni - és ahhoz egy mechanikus brikettáló vagy egy hidraulikus brikettáló a jó választás?
  3. Milyenek a brikettálásra szánt alapanyag fizikai jellemzői (mérete, nedvességtartalma) és azok hogyan befolyásolják a technológiát?
  4. Mekkora tőkénk van, amit képesek vagyunk megmozgatni a beruházás érdekében?

Hozzászólások (4)


A hozzászólások megjelenítése/elrejtése
...
Kedves Kálmán! Ez már egy kicsit összetettebb energetiaki tervezést igényel... Általános elveket írok: ki kell számolni, hogy mekkora az ellátandó intézmények, lakóépületek éves hőigénye. Figyelembe véve a fűtési rendszer hatásfokát, hőveszteségeket stb. és a brikett vagy pellet fűtőértékét, kiszámolható, hogy egy-egy egységnek mekkora az éves szükséglete. Ezeket összeadva tervezhető a brikettáló vagy a pelletáló gép kapacitása. A tervezésnél viszont figyelembe kell venni, hogy a fűtőanyag-igény nem egyenletesen elosztva jelentkezik, hanem szezonális. Ennek kiegyenlítésére megoldás lehet pl. a több műszakos munkarend beveztése vagy komolyabb tárolókapacitás kiépítése.
Csizmadia Csaba , 2009. április. 09.
...
Domokos Mihálynak - A keményfa tökéletes alapanyag, persze szárítva. Ugyanazokon a gépeken pelletálható vagy brikettálható, mint bármilyen puhafa. Nagy előnye a keményfának, hogy fajlagosan nagyobb menniység gyártható belőle a puhafához képest. Keményfa esetén a gépeknél megadott termelési teljesítmények (pl. 400-600 kg) közül a magasabbat vehetjük figyelembe. Összefoglalva tehát a gépválasztást e tekintetben nem befolyásolja az alapanyag. Esetünkben a gépválasztásnál csak az a kérdés, hogy mennyi az óránként elérhető alapanyag.
Csizmadia Csaba , 2009. április. 09.
...
Helyi intézmények, családok hő ellátását, fűtését szeretném megoldani. Milyen gép lenne erre a legalkalmasabb?
csillik kálmán , 2009. március. 17.
...
Fűrésztelep vagyunk, keményfából dolgozunk. Érdeklődöm, hogy a keményfa pellet, vagy brikett készítésére keményfából, milyen gépet érdemes beszereznem.
Üdvözlettel: Domokos Mihály
Domokos Mihály , 2009. február. 08.

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

Pelletálók | Pelletálók | A pelletgyártás technológiai lépései

A pelletgyártás technológiai lépései

Ahhoz, hogy piacképes, jó minőségű és költséghatékonyan előállított pelletet tudjunk gyártani, nem árt ismerni, hogy a pellet gyártásnak milyen technológiai lépései vannak, és az egyes lépésekhez milyen berendezések szükségesek. Ha érdekli, hogy egy komplett pelletáló üzem hogyan épül fel, érdemes elolvasnia írásunkat.

A pellet gyártás alapanyagának szárítása

dobszárító pellet és brikett gyártáshozHa a pelletálásra szánt alapanyag nedvességtartalma meghaladja a 10% körüli értéket, akkor a pellet gyártás folyamatát megelőzően szárítani kell az alapanyagot. A szárítás a pelletgyártás és a pellet minősége szempontjából kiemelt jelentőségű, hiszen a 14-15%-os nedvességtartalom már nehézkessé, szinte lehetetlenné teszi a pelletálást. A szárítandó anyag nedvességtartalma nyilvánvaló hatással van a pellet gyártás teljes folyamatának energiaigényére is. Mindenképp célszerű tehát a szárítási fázist úgy kialakítani, hogy a szárító maga is megújuló energiahordozó felhasználásával működjön (pl. faapríték, egyéb biomassza) és a szárítási folyamat során az alapanyagból eltávozó magas hőmérsékletű vízgőz is újrahasznosítható erre a célra. A szárításhoz kisebb feldolgozandó teljesítmény esetén szalagos biomassza szárítót ajánlunk, míg kb. 700 kg/óra feletti teljesítmény esetén már a képen is látható dobszárító alkalmazása javasolt.

Alapanyag tisztítása, finomítása

daráló pellet és brikett gyártáshozA pellet gyártásához beszállított alapanyag tartalmazhat szennyezőanyagokat (kő, fém stb), ezért az alapanyag tisztítását is meg kell oldani, mágneses vagy egyéb leválasztó segítségével az idegenanyagot el kell távolítani. Különösen fontos lépés, ha újrahasznosított fával dolgozunk. Célszerűen a darálási, finomaprítási fázis előtt kell beiktatnunk ezt a lépést. A tisztítást követően az alapanyagot - annak bemenő méretétől függően - egy vagy két fázison keresztül finomítjuk. A finom őrlemény egy ciklonon vagy porleválasztón keresztül kerül ideiglenes betárolásra. A darálás és az őrlés célja, hogy a beszállított heterogén összetételű és egységméretű alapanyagból elérjük a pelletgyártához szükséges jellemzően 0,5-1,5 mm körüli szemcseméretet.

A pellet préselése

Mielőtt sor kerülne a préselésre, kb. 70 ºC körüli hőmérsékletű vízpermet formájában 1-2% tömegszázaléknyi vizet adunk a keverékhez. A melegítés biztosítja, hogy a fa lignintartalma felszabaduljon és hozzájáruljon a termékben lévő részecskék stabilabb kötéséhez. A porrá őrölt alapanyag, benne az ilyen módon „felpuhított” ligninnel együtt kerülhet tovább a pelletáló gép présterébe. Ahogy az ábra is mutatja, a pelletálási folyamat során az alapanyag a görgőkhöz kerül, majd a présgörgők az anyagot átpréselik az ún. matricán. A présgörgő újabb fordulatával újabb adag anyag kerül a matrica lyukaiba, ezáltal préselve pelletté az alapanyagot.

A sikeres pelletgyártás – és a minőségi végtermék – kulcstényezői:

gorgo_matrica_pellet
  1. Megfelelő összhang az alapanyag típusa, minősége, a pelletgép préselési kapacitása és a préselés folyamata között.
  2. A présmatrica áteresztő képessége és súrlódási jellemzői
  3. A présgörgők és a présmatrica felületi jellemzői
  4. A matricában lévő lyukak hossza és átmérője
  5. A présmatricán elterülő alapanyag vastagsága, illetve ezáltal a matricába bepréselendő alapanyag vastagsága
  6. A préselési ciklus frekvenciája, azaz a forgási sebesség.

A présmatrica és a présgörgők közötti távolság nem csak a pellet minőségére, de a gép élettartamára és a folyamat energiaigényére is kihat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a matrica és a görgők közötti távolság 1 mm-rel való növelése 20%-kal nagyobb energiafelhasználás mellet 30%-kal növeli a pellet sűrűségét.

A présmatricák

A pelletálás történhet gyűrűs matrica vagy síkmatrica segítségével. A dobba kerülve egy vagy több görgő préseli pelletté az alapanyagot a matrica furatain keresztül. Amikor a kész pellet áthalad a matrica furatain, egy kés a megfelelő hosszúságúra vágja vagy töri. A síkmatricás és a gyűrűs matricás pelletálók esetében is cserélhetők a matricák, egy új matrica felhelyezésével akár különböző átmérőjű és hosszúságú pelletek is készíthetők. A jellemző pellet-átmérő általában 6-8 mm, a piaci igényektől függően. Ettől nagyobb méretű anyag már problémásan adagolható automatikusan, így célszerű ebben a méret-tartományban maradni.

sikmatricas_pellet_gyarto_gep

pelletgep_gyurus_matricas

síkmatricás pellet gyártó gép

gyűrűs matricás pellet gyártó gép

A présmatrica és a görgők kiemelkedően jó kopásálló anyagból készülnek. A jó matricák ötvözete edzett krómacél, a hőkezelésnek köszönhetően a felülete kemény, míg belül erősségét megtartva kellően rugalmas marad. A matrica, a görgők és a vágóélek időszakonként cserére szorulnak. (A matricák élettartama 1500-2000 üzemóra, míg a görgőké ennek kb. a fele). A gyengébb alapanyagból készült vagy rosszul hőkezelt, elsősorban távolkeleti gyártóktól származó gépek esetén a matrica és a görgők élettartama az előbbi értékek harmadát sem éri el. A matrica és a görgők anyagminőségén és a tömörítés folyamatán kívül az alapanyag adagolása is döntő jelentőségű. Cél, hogy magas termelékenység mellett egyenletesen alacsony legyen a matrica kopása. gorgo_matrica_pellet2Az egygörgős pelletgépekben az alapanyag pusztán a gravitáció vagy szállítócsiga segítségével kerül a matricára. A két vagy háromgörgős pelletálókban hatásosabb adagolás szükséges, így itt centrifugális adagolással, állítható terelőlapok segítéségével kerül az alapanyag a görgők felületére. A cél, hogy az alapanyag egyenletes vastagságban terüljön a matrica és a görgők teljes felületére és a görgők egyenletes mértékben préseljék át az alapanyagot a matrica furatain keresztül. A préselési folyamat növeli az alapanyag hőmérsékletét. A pelletáláshoz szükséges nyomásszint az alapanyag fajtája mellett egyéb tényezőktől is függ. Általánosságban igaz, hogy az alapanyag keményfa tartalmának növelése a pellet préselési nyomásának növelését is igényli. A nagyobb nyomást igénylő alapanyagok - a szükségesnél kisebb nyomás beállítása mellett - eltömíthetik a matrica furatait, és a pelletálás folyamatának megszakadásához is vezethetnek.

A pellet hűtése

Az elkészült és még meleg (90 oC körüli), ezért a kissé képlékeny pellet egy levegős hűtőrendszeren jut keresztül, hogy lassan érje el a környezeti hőmérsékletet. A hűtési fázis növeli a pellet szilárdságát, és csökkenti a porképződést lehetőségét a további kezelés és anyagmozgatás során. Az ellenáramú léghűtés során a pellet és a hideg levegő egymással szemben áramlik, így az egyre felmelegedő levegő mindig a legmelegebb pelletet hűti – és fordítva. Az ellenáramú hűtés a pellet fokozatos, lassú lehűlését eredményezi, csökkentve a hirtelen hőmérsékletváltozásra fellépő minőségromlás veszélyét. A hűtési fázis után a pelletet szétterítik egy rázóasztalon, hogy a pelletálási folyamat során rárakódott finom port eltávolítsák. Ezt követően a pelletet ömlesztve vagy zsákokba csomagolva készítik elő a kiszállításra, míg a leválasztott finom port visszavezetik a pelletálási folyamatba.

Csomagolás

A kész pellet a vevői igények figyelembe vételével 15-25 kg-os, vagy 1m3-es zsákokban (big-bag), illetve ömlesztett kiszerelésben (tartályban) kerül forgalomba. A kisebb zsákos kiszerelés fajlagosan nagyobb költséggel jár, de előnye a könnyű (kézi) mozgathatóság és a kezelhetőség. A kis zsákos kiszerelés azoknál a vevőknél hasznos, akik a pelletet csak kiegészítő fűtésként használják (pl. pelletkandallók esetén). A big-bag kiszerelés gazdaságosabb, bár 500-1000 kg-os zsákok mozgatása gépi erőt igényel a felrakásnál és a lerakásnál is. Előnyös nagyfelhasználók (közintézmények, üzemek, gazdaságok) esetén, ahol a szükséges gépi erő egyébként is rendelkezésre áll. Az ömlesztett pellet ponyva alatt szállítható platós vagy konténeres teherautóval is. A felrakás és a kitárolás túlnyomásos levegős szállítással történik. Az ömlesztett pellet a legolcsóbb és leginkább környezetbarát kiszerelés.

Ezek azok a fontosabb műszaki, logisztikai lépések, információk, amelyeket a pelletgépek vagy komplett pellet üzemek beszerzésekor ismernünk kell. Tekintse át pelletáló gépeinket és kérje ajánlatunkat új üzeme beszerzésére.

Hozzászólások (5)

RSS-csatorna hozzászólásai
A hozzászólások megjelenítése/elrejtése
...
Jo napot,
A leirasban olvasom;"A nagyobb nyomást igénylő alapanyagok - a szükségesnél kisebb nyomás beállítása mellett - eltömíthetik a matrica furatait, és a pelletálás folyamatának megszakadásához is vezethetnek.", Nalam pont ez a helyzet, hogyan tudok a nyomason alitani hogy nagyobb legyen?
Istvan , 2015. október. 21.
...
helló mindenki
van valakinek leírása,hogy kell pelletgépet készíteni?és esetleg megosztaná?
köszi
krisztin , 2009. december. 25.
...
János, sikerült megoldani a problémát?
Csizmadia Csaba , 2009. november. 11.
...
A pelletgyártáshoz általában 0,5-3 mm szemcsenagyságú alapanyag szükséges (a matrica és a görgők méretétől függően ezek az értékek változhatnak). Írja meg, hogy milyen gépe van, mekkora a matrica furatátmérője és a görgőátmérő, illetve mekkora jelenleg az alapanyag mérete! Ha a méret megfelelő, és mégsem lesz belőle pellet, akkor valószínűleg a nedvességtartalom problémás (túl nagy vagy túl kicsi). Ha a méret és a nedvességtartalom is rendben van, akkor a matrica és a görgő közötti méret nem megfelelő. Ha gondolja, szívesen megnézzük és beállítjuk a pelletáló gépét.
Csizmadia Csaba , 2009. szeptember. 05.
...
udv sikmatricas pelletalo presem van.szeretnek segitseget kerni,az a problemam,h az alapanyaom asztalos minosegu szaraz anyag.hogy tudnam elerni h alkalmas legyen pelletalasra.koszonom segitseguket.
darvalics janos , 2009. augusztus. 30.

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

busy
 
Hirdetés
 

BELÉPÉSHirdetés

HULLADÉKDARÁLÓ

Az általunk ajánlott remek ár-érték arányú hulladék-daráló és aprító gépek a www.hulladek-daralo.com oldalon. Kattintson ide a jó hulladék-daráló megtekintéséhez!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

OLDALTÉRKÉP


brikettáló, pelletáló

Brikettáló gép, daráló és pellet gyártó gépek

Ipari darálók, aprítók, granulátorok

Pellet és brikett kereskedelem