Pénz a lelke mindennek - a brikettálásnak is

Tetszik vagy sem, minden komoly fejlesztés előtt - és a brikettáló üzemek létesítését én már ide sorolom - beruházási (üzleti) tervet kell készíteni. Figyelembe kell venni a berendezések, technológiák költségeit, a szállítás, a telepítés költségét, a működéhez szükséges személyi és infrastrukturális (üzemeltetés, közművek stb.) költségeket, a bejövő és kimenő pénzáramlásokat (cash flow), sőt a lehetséges kockázatokat is!

Hozzászólások (1)


A hozzászólások megjelenítése/elrejtése
...
hali. ha en szalmabol szeretnek brikettet gyartani,akkor milyen daralo kell hozza?meg hat mi egyeb? koszi avalaszt. Hali..
KATONA LAJOS , 2009. szeptember. 07.

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

Pelletálók | Pelletálók | A pellet jellemzői

A pellet jellemzői

fa pelletA pellet finomított alapanyagból (elsősorban fából) tömörítéssel készített fűtőanyag. A pellet alakja hengeres, átmérője 6-10 mm, hossza 10-30 mm közötti lehet. Alapanyagai lehetnek a fafeldolgozás vagy a mezőgazdaság különböző melléktermékei (forgács, fűrészpor, illetve szalma vagy különböző energianövények). A fabrikett alternatívája azokon a helyeken, ahol fontos az automatizálható fűtési rendszer kialakítása, hiszen méretének köszönhetően megfelelő tüzelőberendezése (pelletkazán) alkalmazása esetén automatikusan adagolható.

A pellet elterjedése

A pellet mint tüzelőanyag először Észak-Amerikában jelent meg. Európában a kilencvenes évek elején kezdett komolyabbnak mondható terjedésbe Svédországban, Dániában és Ausztriában. Napjainkban a megújuló fűtőanyagok között a pellet és a brikett komoly gazdasági jelentőséggel bír. Az utóbbi 8-10 évben Európa-szerte újabb és újabb pelletgyárak épülnek (évente megduplázódik a pelletgyártók száma). Magyarországon a pelletfűtés még nem elterjedt, a működő gyártó üzemek termelésük komoly hányadát egyelőre külföldi piacon értékesítik. Az utóbbi hónapokban érezhetően komolyan megugrott a pelletgépek iránti érdeklődés. A közreműködésünkkel megvalósuló kisebb és közepes méretű beruházások növekvő számából látható, hogy a megújuló fűtőanyagok piacán a brikett mellett a pellet megkerülhetetlen tényező lesz (különösen a növekvő gázárak és csökkenő támogatások mellett).

A pellet általános fizikai jellemzői

A pellet - és nagytestvére a brikett – jellemzően hengeres alakú. Mindkét termék esetében igaz, hogy a gyártás előtt az alapanyagokat (amely lehet feldolgozási melléktermék vagy friss biomassza) a technológiák igényének megfelelően aprítani és szárítani kell.

A pellet nedvességtartalma alacsony (7-12%), hasonlóan hamutartalmához, amely fél százalék alatti (fapellet esetében). Az ömlesztett pellet sűrűsége 650-750 kg/m3. Fűtőértéke 4.7 – 5.0 kWh/kg (16.9 – 18 MJ/kg). Ebből adódóan fűtőértéke 3 000 – 3 300 kWh/m3, mely megegyezik 300 – 330 liter fűtőolaj értékével. Egy tonna pellet kb. 1,5 m3 helyigényű, és egyenértékű 470 – 500 liter fűtőolajjal. A pellet rosszul tűri a nedvességet. Ha víz éri, könnyen felveszi azt, megduzzad és szétesik. A pellet általános jellemzői az alábbi táblázatban láthatók.

Méretek átmérő: 6-10 mm
hosszúság: 10-30 mm
Energiatartalom:   4,7-5,0 kWh/kg (16,9-18,0 MJ/kg)
kb. 3 MWh/ ömlesztett m3
Nedvességtartalom:    7-12%
Hamutartalom: kb. 0,5% (fa pellet)
Alapanyagok:   fűrészpor, faforgács (mezőgazdasági hulladék, energianövények)
Ömlesztett sűrűség: 650-700 kg/m3
Helyigény:    kb. 1,5 m3/t
Összehasonlítás más fűtőanyagokkal: 1 m3 könnyű fűtőolaj = 2,1 t pellet
1 t könnyű fűtőolaj = 2,5 t pellet
1 m3 ömlesztett faapríték = 0,28 m3 pellet = 0,18 t pellet
1 m3 földgáz = 2 kg pellet
 
Olvassa el írásunkat a pelletgyártó gépek általános leírásáról, hogy megtudja, hogyan készül a jelen és a közeljövő fűtőanyaga, a pellet. Vagy nézze meg pelletáló gépeinket és kapcsolódó berendezéseinket!

Hozzászólások (0)

RSS-csatorna hozzászólásai
A hozzászólások megjelenítése/elrejtése

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

busy
 
Hirdetés
 

BELÉPÉSHirdetés

HULLADÉKDARÁLÓ

Az általunk ajánlott remek ár-érték arányú hulladék-daráló és aprító gépek a www.hulladek-daralo.com oldalon. Kattintson ide a jó hulladék-daráló megtekintéséhez!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

OLDALTÉRKÉP


brikettáló, pelletáló

Brikettáló gép, daráló és pellet gyártó gépek

Ipari darálók, aprítók, granulátorok

Pellet és brikett kereskedelem