LEGO, Tuborg és CF Nielsen

Amint azt tudjuk, a dánok nem csak a söreikről és a Lego termékeikről híresek világszerte, hanem a CF Nielsen révén a brikett gyártó gépeikről is. Most rátettünk még egy lapáttal.

Tizenkét darab CF Nielsen BP6500HD brikettálóval a világ legnagyobb brikett gyártó üzeme

A képen látható brikettüzem talán a világ legnagyobb teljesítményű, de mindeképp a legkorszerűbb brikett üzeme, amit valaha építettettek. A megrendlő kilétét, a szállítási szerződés részleteit és a telepítés helyszínét még előttünk is hosszú hónapokig teljes homály fedte. Az összesen tizenkettő darab BP6500 HD brikettáló egységből álló üzem éves szinten 100.000 tonna brikett előállítására képes, így az európai biomassza piac korlátait ismerve feltételeztük, hogy egy ekkora üzem csakis Európán kívül létesülhet.

Hozzászólások (0)


A hozzászólások megjelenítése/elrejtése

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

Pelletálók | Pelletálók | A pellet jellemzői

A pellet jellemzői

fa pelletA pellet finomított alapanyagból (elsősorban fából) tömörítéssel készített fűtőanyag. A pellet alakja hengeres, átmérője 6-10 mm, hossza 10-30 mm közötti lehet. Alapanyagai lehetnek a fafeldolgozás vagy a mezőgazdaság különböző melléktermékei (forgács, fűrészpor, illetve szalma vagy különböző energianövények). A fabrikett alternatívája azokon a helyeken, ahol fontos az automatizálható fűtési rendszer kialakítása, hiszen méretének köszönhetően megfelelő tüzelőberendezése (pelletkazán) alkalmazása esetén automatikusan adagolható.

A pellet elterjedése

A pellet mint tüzelőanyag először Észak-Amerikában jelent meg. Európában a kilencvenes évek elején kezdett komolyabbnak mondható terjedésbe Svédországban, Dániában és Ausztriában. Napjainkban a megújuló fűtőanyagok között a pellet és a brikett komoly gazdasági jelentőséggel bír. Az utóbbi 8-10 évben Európa-szerte újabb és újabb pelletgyárak épülnek (évente megduplázódik a pelletgyártók száma). Magyarországon a pelletfűtés még nem elterjedt, a működő gyártó üzemek termelésük komoly hányadát egyelőre külföldi piacon értékesítik. Az utóbbi hónapokban érezhetően komolyan megugrott a pelletgépek iránti érdeklődés. A közreműködésünkkel megvalósuló kisebb és közepes méretű beruházások növekvő számából látható, hogy a megújuló fűtőanyagok piacán a brikett mellett a pellet megkerülhetetlen tényező lesz (különösen a növekvő gázárak és csökkenő támogatások mellett).

A pellet általános fizikai jellemzői

A pellet - és nagytestvére a brikett – jellemzően hengeres alakú. Mindkét termék esetében igaz, hogy a gyártás előtt az alapanyagokat (amely lehet feldolgozási melléktermék vagy friss biomassza) a technológiák igényének megfelelően aprítani és szárítani kell.

A pellet nedvességtartalma alacsony (7-12%), hasonlóan hamutartalmához, amely fél százalék alatti (fapellet esetében). Az ömlesztett pellet sűrűsége 650-750 kg/m3. Fűtőértéke 4.7 – 5.0 kWh/kg (16.9 – 18 MJ/kg). Ebből adódóan fűtőértéke 3 000 – 3 300 kWh/m3, mely megegyezik 300 – 330 liter fűtőolaj értékével. Egy tonna pellet kb. 1,5 m3 helyigényű, és egyenértékű 470 – 500 liter fűtőolajjal. A pellet rosszul tűri a nedvességet. Ha víz éri, könnyen felveszi azt, megduzzad és szétesik. A pellet általános jellemzői az alábbi táblázatban láthatók.

Méretek átmérő: 6-10 mm
hosszúság: 10-30 mm
Energiatartalom:   4,7-5,0 kWh/kg (16,9-18,0 MJ/kg)
kb. 3 MWh/ ömlesztett m3
Nedvességtartalom:    7-12%
Hamutartalom: kb. 0,5% (fa pellet)
Alapanyagok:   fűrészpor, faforgács (mezőgazdasági hulladék, energianövények)
Ömlesztett sűrűség: 650-700 kg/m3
Helyigény:    kb. 1,5 m3/t
Összehasonlítás más fűtőanyagokkal: 1 m3 könnyű fűtőolaj = 2,1 t pellet
1 t könnyű fűtőolaj = 2,5 t pellet
1 m3 ömlesztett faapríték = 0,28 m3 pellet = 0,18 t pellet
1 m3 földgáz = 2 kg pellet
 
Olvassa el írásunkat a pelletgyártó gépek általános leírásáról, hogy megtudja, hogyan készül a jelen és a közeljövő fűtőanyaga, a pellet. Vagy nézze meg pelletáló gépeinket és kapcsolódó berendezéseinket!

Hozzászólások (0)

RSS-csatorna hozzászólásai
A hozzászólások megjelenítése/elrejtése

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

busy
 
Hirdetés
 

BELÉPÉSHirdetés

HULLADÉKDARÁLÓ

Az általunk ajánlott remek ár-érték arányú hulladék-daráló és aprító gépek a www.hulladek-daralo.com oldalon. Kattintson ide a jó hulladék-daráló megtekintéséhez!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

OLDALTÉRKÉP


brikettáló, pelletáló

Brikettáló gép, daráló és pellet gyártó gépek

Ipari darálók, aprítók, granulátorok

Pellet és brikett kereskedelem