A brikettálásról általában

A brikettálás olyan folyamat, amely során bizonyos típusú anyagok térfogata nagy nyomás alatt csökken, így a brikettált anyag fizikai jellemzői – elsősorban csomagolási, szállítási, továbbfeldolgozási és felhasználási szempontból - előnyösen változnak. Fa alapanyag brikettálása, préselése esetén a nagy nyomás alatt felszabaduló lignintartalom biztosítja az elkészült biobrikett szilárdságát.

Hozzászólások (6)


A hozzászólások megjelenítése/elrejtése
...
Üdv!Szeretném kérdezni,hogy hogyan tudom egyenletesen a kívánt nedvesség tartamot biztosítani,és mérni?Mi van,ha az adott fa apríték túl száraz,vagy ami gyakoribb túl nedves?-Külön technológia kell a szárításra,vagy természetes száradás is elég.
köszönöm
Trupp Roland , 2012. december. 05.
...
Jó a kérdés, azóta is sokakat foglalkoztat. Ahogy azt két évvel ezelőtt is írtam, lehet, csak 15% alatti nedvességtartalmúnak kell lennie és lehetőleg max. 10-15 mm szemcseméretűnek. Az, hogy érdemes-e, már mindenkinek saját magának kell megítélnie, hiszen ez sok szemponttól függ. Én magam nem gondolkoznék a falevél brikettálásában,
Csizmadia Csaba , 2012. január. 10.
...
Kalló János 2009-es kérdéséhez,
valóban lehet-e falevelet pelletálni, vagy brikettálni?
és érdemes-e?
köszönöm
Bánó Sándor
Bánó Sándor , 2012. január. 10.
...
Szép napot!
Biomassza, olajpogácsa pelletálása ill. brikettálása előkészítéséhez milyen folyamatok szükségesek, az olajpogácsa olajtartalma a préselési folyamatot befolyásolja -e , az olajpogácsát szükséges aprítani, ? amennyiben van ezen technológiákhoz (szárító stb. ) hol láthatjuk és a pelletálóhoz van-e árlista?
üdv orosz jozsef
orosz józsef , 2009. május. 19.
...
Röviden: lehet. Ha száraz és megfelelő méretűre van finomítva. És ez nagy általánosságban igaz minden növényi eredetű anyagra is...
Csizmadia Csaba , 2009. március. 02.
...
Lehet-e falevelet brikettálni?
Kalló János , 2009. március. 02.

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

Cikkek | Zöldhírek | Egy kistelepülés nagy eredményei a pelletfűtés területén

Egy kistelepülés nagy eredményei a pelletfűtés területén

dunaszentbenedek-mapDunaszentbenedeken, a közel ezer fős Bács-Kiskun megyei kistelepülésen egy jól átgondolt energia- és pénzgazdálkodási stratégiának köszönhetően már évek óta hatékonyan működik a pellet- és biomasszafűtés.

Napjainkra a megújuló energia szinte teljes mértékben kiváltotta a fosszilis energiahordozókat a község közintézményeiben. 


Az energiahatékonyság-fejlesztés stratégiai megvalósításának folyamata még 2009-ben egy speciális fadaráló beszerzésével indult, illetve az iskola és az óvoda épületében már ekkortól működik a pellet tüzelés vásárolt alapanyaggal, majd egy 2012-es nyertes pályázati projektnek köszönhetően később az önkormányzat épületében is sikerült megvalósítani a biomassza fűtést.

Az állami támogatásra épülő mintaprogram keretein belül pályázati forrásból felújított 50 éves polgármesteri hivatalban (mely egy óvodának is otthon ad) lévő pelletkazán segítségével csaknem felére csökkentették a hivatal őszi-téli fűtésszámláját és nem utolsó sorban a fejlesztés során új munkahelyeket is sikerült teremteni a községben. A kazáncsere mellett új nyílászárók is beépítésre kerültek és az épületet hőszigetelték.

MICRO-pellet-gyarto-gepA faluban később a közmunkaprogram részeként indult el a saját fűtőanyag-igényt kielégítő pelletgyártás. A pellet alapanyagául a környék ártéri erdeiben összegyűjtött és aprítást követően tárolt fahulladék szolgál, melyet egy kb. 80-100 kg óránkénti kapacitású pelletgyártó gépsorral dolgoznak fel. A tavaszi és nyári hónapokban körülbelül heti 20 órában működtetett gyártósor bőséges mennyiségű és kiváló minőségű fapelletet állít elő. 

A pellet gyártó kisüzem tervezését, a berendezések szállítását és telepítését a budapesti ECOTEQ Kft. végezte. Csizmadia Csaba a cég ügyvezetője is elismeréssel nyilatkozott a község energiatudatos programjáról, amelyet példaértékűnek nevezett minden önkormányzat számára, hiszen nincs olyan település, ahol a zöldterületek, parkok, külterületek fenntartásából ne keletkezne elegendő biomassza alapanyag egy hasonló projekt megvalósításához. Mivel a gépsor üzemeltetése egy rövid betanításon túl nem igényel további speciális szakértelmet, ezért ez foglalkoztatási lehetőséget kínál az alacsonyabb képzettségű rétegek számára is.

A pelletet a közintézmények (óvoda, polgármesteri hivatal, szociális otthon, kultúrház) épületeinek fűtésére használják, ahol összesen 4 darab, egyenként 50-80 kW teljesítményű pelletkazán áll rendelkezésre.

Vargyas Mihály polgármester elmondása szerint e környezetbarát fűtési módszernek köszönhetően összességében 30%-os megtakarítást érnek el éves szinten, figyelembe véve a gyártótechnológia működési költségeit is. A jelentős megtakarítás mellett kiemelendő, hogy a tudatosan végrehajtott fejlesztések, beruházások megvalósítása során az önkormányzat négy új munkahelyet is teremtett.

A komplex energetikai és foglalkoztatást elősegítő beruházást teljes mértékben pályázati forrásból finanszírozták.

 

Hozzászólások (0)

RSS-csatorna hozzászólásai
A hozzászólások megjelenítése/elrejtése

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

busy
 
Hirdetés
 

BELÉPÉSHirdetés

HULLADÉKDARÁLÓ

Az általunk ajánlott remek ár-érték arányú hulladék-daráló és aprító gépek a www.hulladek-daralo.com oldalon. Kattintson ide a jó hulladék-daráló megtekintéséhez!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

SZAVAZZON!

Ön szerint a brikett vagy a pellet ismertebb a megújuló fűtőanyagok közül?
 

OLDALTÉRKÉP