Brikett vagy pellet?

A pellet méretei és kezelhetősége révén talán ismertebb mint a brikett, de ha befektetői, gyártói szemmel vizsgáljuk, azt tapasztaljuk, hogy a brikettálási technológia és a brikett mint termék vonzó alternatíva a pellett mellett.

Hozzászólások (0)


A hozzászólások megjelenítése/elrejtése

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

Cikkek | Zöldhírek | Egy kistelepülés nagy eredményei a pelletfűtés területén

Egy kistelepülés nagy eredményei a pelletfűtés területén

dunaszentbenedek-mapDunaszentbenedeken, a közel ezer fős Bács-Kiskun megyei kistelepülésen egy jól átgondolt energia- és pénzgazdálkodási stratégiának köszönhetően már évek óta hatékonyan működik a pellet- és biomasszafűtés.

Napjainkra a megújuló energia szinte teljes mértékben kiváltotta a fosszilis energiahordozókat a község közintézményeiben. 


Az energiahatékonyság-fejlesztés stratégiai megvalósításának folyamata még 2009-ben egy speciális fadaráló beszerzésével indult, illetve az iskola és az óvoda épületében már ekkortól működik a pellet tüzelés vásárolt alapanyaggal, majd egy 2012-es nyertes pályázati projektnek köszönhetően később az önkormányzat épületében is sikerült megvalósítani a biomassza fűtést.

Az állami támogatásra épülő mintaprogram keretein belül pályázati forrásból felújított 50 éves polgármesteri hivatalban (mely egy óvodának is otthon ad) lévő pelletkazán segítségével csaknem felére csökkentették a hivatal őszi-téli fűtésszámláját és nem utolsó sorban a fejlesztés során új munkahelyeket is sikerült teremteni a községben. A kazáncsere mellett új nyílászárók is beépítésre kerültek és az épületet hőszigetelték.

MICRO-pellet-gyarto-gepA faluban később a közmunkaprogram részeként indult el a saját fűtőanyag-igényt kielégítő pelletgyártás. A pellet alapanyagául a környék ártéri erdeiben összegyűjtött és aprítást követően tárolt fahulladék szolgál, melyet egy kb. 80-100 kg óránkénti kapacitású pelletgyártó gépsorral dolgoznak fel. A tavaszi és nyári hónapokban körülbelül heti 20 órában működtetett gyártósor bőséges mennyiségű és kiváló minőségű fapelletet állít elő. 

A pellet gyártó kisüzem tervezését, a berendezések szállítását és telepítését a budapesti ECOTEQ Kft. végezte. Csizmadia Csaba a cég ügyvezetője is elismeréssel nyilatkozott a község energiatudatos programjáról, amelyet példaértékűnek nevezett minden önkormányzat számára, hiszen nincs olyan település, ahol a zöldterületek, parkok, külterületek fenntartásából ne keletkezne elegendő biomassza alapanyag egy hasonló projekt megvalósításához. Mivel a gépsor üzemeltetése egy rövid betanításon túl nem igényel további speciális szakértelmet, ezért ez foglalkoztatási lehetőséget kínál az alacsonyabb képzettségű rétegek számára is.

A pelletet a közintézmények (óvoda, polgármesteri hivatal, szociális otthon, kultúrház) épületeinek fűtésére használják, ahol összesen 4 darab, egyenként 50-80 kW teljesítményű pelletkazán áll rendelkezésre.

Vargyas Mihály polgármester elmondása szerint e környezetbarát fűtési módszernek köszönhetően összességében 30%-os megtakarítást érnek el éves szinten, figyelembe véve a gyártótechnológia működési költségeit is. A jelentős megtakarítás mellett kiemelendő, hogy a tudatosan végrehajtott fejlesztések, beruházások megvalósítása során az önkormányzat négy új munkahelyet is teremtett.

A komplex energetikai és foglalkoztatást elősegítő beruházást teljes mértékben pályázati forrásból finanszírozták.

 

Hozzászólások (0)

RSS-csatorna hozzászólásai
A hozzászólások megjelenítése/elrejtése

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

busy
 
Hirdetés
 

BELÉPÉSHirdetés

HULLADÉKDARÁLÓ

Az általunk ajánlott remek ár-érték arányú hulladék-daráló és aprító gépek a www.hulladek-daralo.com oldalon. Kattintson ide a jó hulladék-daráló megtekintéséhez!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

SZAVAZZON!

Ön szerint a brikett vagy a pellet ismertebb a megújuló fűtőanyagok közül?
 

OLDALTÉRKÉP


brikettáló, pelletáló

Brikettáló gép, daráló és pellet gyártó gépek

Ipari darálók, aprítók, granulátorok

Pellet és brikett kereskedelem