A méret a lényeg, avagy hogyan válasszon JÓL brikettáló gépet?

Segítünk eligazodni a brikettálással kapcsolatos információtengerben, hogy saját maga is átgondolhassa, hogy önnek pontosan mire is van szüksége. Egy komplett brikett vagy pellet üzem beszerzése előtt is fontos tisztáznunk néhány alapkérdést. Vegyük tehát sorra a legfontosabb szempontokat!

  1. Milyen alapanyagból szeretnénk brikettet készíteni?
  2. Mekkora mennyiséget szeretnénk brikettálni - és ahhoz egy mechanikus brikettáló vagy egy hidraulikus brikettáló a jó választás?
  3. Milyenek a brikettálásra szánt alapanyag fizikai jellemzői (mérete, nedvességtartalma) és azok hogyan befolyásolják a technológiát?
  4. Mekkora tőkénk van, amit képesek vagyunk megmozgatni a beruházás érdekében?

Hozzászólások (4)


A hozzászólások megjelenítése/elrejtése
...
Kedves Kálmán! Ez már egy kicsit összetettebb energetiaki tervezést igényel... Általános elveket írok: ki kell számolni, hogy mekkora az ellátandó intézmények, lakóépületek éves hőigénye. Figyelembe véve a fűtési rendszer hatásfokát, hőveszteségeket stb. és a brikett vagy pellet fűtőértékét, kiszámolható, hogy egy-egy egységnek mekkora az éves szükséglete. Ezeket összeadva tervezhető a brikettáló vagy a pelletáló gép kapacitása. A tervezésnél viszont figyelembe kell venni, hogy a fűtőanyag-igény nem egyenletesen elosztva jelentkezik, hanem szezonális. Ennek kiegyenlítésére megoldás lehet pl. a több műszakos munkarend beveztése vagy komolyabb tárolókapacitás kiépítése.
Csizmadia Csaba , 2009. április. 09.
...
Domokos Mihálynak - A keményfa tökéletes alapanyag, persze szárítva. Ugyanazokon a gépeken pelletálható vagy brikettálható, mint bármilyen puhafa. Nagy előnye a keményfának, hogy fajlagosan nagyobb menniység gyártható belőle a puhafához képest. Keményfa esetén a gépeknél megadott termelési teljesítmények (pl. 400-600 kg) közül a magasabbat vehetjük figyelembe. Összefoglalva tehát a gépválasztást e tekintetben nem befolyásolja az alapanyag. Esetünkben a gépválasztásnál csak az a kérdés, hogy mennyi az óránként elérhető alapanyag.
Csizmadia Csaba , 2009. április. 09.
...
Helyi intézmények, családok hő ellátását, fűtését szeretném megoldani. Milyen gép lenne erre a legalkalmasabb?
csillik kálmán , 2009. március. 17.
...
Fűrésztelep vagyunk, keményfából dolgozunk. Érdeklődöm, hogy a keményfa pellet, vagy brikett készítésére keményfából, milyen gépet érdemes beszereznem.
Üdvözlettel: Domokos Mihály
Domokos Mihály , 2009. február. 08.

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

Cikkek | Saját írások | Mese a pályázatcsapdáról

Mese a pályázatcsapdáról

Adott egy viszonylag tehetős, eddig szolgáltatással foglalkozó, saját területén sikeres, ám a komolyabb beruházások terén átlagos képességekkel rendelkező vállalkozó. Eddigi vállalkozásai kitermeltek egy komolyabb összeget, amelyet egy újabb, brikettgyártással foglalkozó cégben szeretne jövedelmeztetni. A csapból is azt hallja, hogy rengeteg pályázat van, támogatják a vidéket, óriási pénzek folynak az EU-ból, meg hogy "Európa itt épül" és egyébként is "bennünk van"... 

Ismeri az energiaárak várható és törvényszerű növekedési tendenciáit, látja az óriási felhasználatlan növényi hulladék mennyiséget. Nosza, gondol egyet, hogy ő pedig még idén szalmabriketteket fog gyártani, mert azt hallotta, hogy ez kiváló üzlet. Ráadásul pályázni is fog, mert ugyebár milliárdokkal támogatják a vidéket.

Emberünk meg is keres minket jó időben, tavasszal, még a betakarítási szezon előtt. Hogy biztosított legyen az alapanyag, leszerződik a környékbeli gazdákkal többezer tonna szalmabála felvásárlására. Sikerül is kiválasztanunk az igényeinek megfelelő berendezéseket, technológiát. Elmondjuk neki, hogy lesz lehetőség pályázati támogatásra is, várhatóan az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében, de a pályázatok várható megjelenésének határidejét a kiírók folyamatosan változtatják, így nem tudjuk garantálni, hogy az akkor valóban meg is jelenik. Nem baj - mondja emberünk -, van nekem jó ismerősöm a vidékfejlesztési hivatalnál, ő azt mondta, majd elintézi a pályázatot, az a tuti. Arról már kevesebb szó esett, hogy a pályázati pénzeket általában utólag, a beruházás megvalósítását követően utalják, tehát valahogy a köztes időszakot előre meg kell finanszírozni.

Itt jött az első pofon! Csak nem jelentek meg a várva várt pályázatok. Ha nincs élő pályázati kiírás, akkor még a helyi vidékfejlesztési atyaúristen sem tud pályázatot nyerni, akármekkora mellénnyel  ígérgeti is! 2007. novembere óta csak tologatják a vidékfejlesztési pályázatok megjelenését (egyébként most, 2008. októberének elején valóban kezdenek megjelenni - ha jól láttam, akkor november 30-i beadási határidővel. Tehát szokás szerint szinte alig van idő, de mostanra már megszokhattuk ...).

A lényeg, hogy emberünk addig várt a pályázatokra, míg ősz lett és le vissza kellett mondania a lekötött szalmamannyiséget, amelyből a briketteket gyártotta volna. Ellenben, ha ránk hallgat és tavasszal elindítja a beszerzést úgy, hogy a meglévő önerő mellett hitelből finanszírozza a beruházást, akkor közel fél éven át gyárthatta és értékesíthette volna a brikettet, így mostanra akár kitermelhette volna a beruházás költségét is.

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy ne pályázzon, vagy ne higgyen a mindent ígérő pályázatíróknak, azt pedig végképp nem, hogy mindenáron hitelből fejlesszen. Csak arra hívom fel a figyelmét, hogy gondosan tervezze meg a beruházás lebonyolítását. Nem elég, ha van brikettálható alapanyag (fa, faforgács, fűrészpor, szalma, repce stb.), nem elég ha van egy kiváló brikettálási technológia, és önmagában még az is kevés, ha a le nem gyártott brikettre már szerződött vevője is van.

Hogy az elején is elkerülje a csapdákat, olvassa el cikkünket a beruház előkészítéséről
és az üzleti tervezés jelentőségéről!

Hozzászólások (1)

RSS-csatorna hozzászólásai
A hozzászólások megjelenítése/elrejtése
...
Tisztelettel üdvözlöm!

Örömmel olvasom az oldal írásait ,melyek valóban közelebb visznek a témában.
Hasznos a tervezési segédlet.Én is erős késztetést érzek egy brikettáló üzem(ecske)
létrehozására,alapanyag bőven ,biztos hazai és nyugati piac,csak a kezdő tőke kevés.Talán egy használt ,olcsó ,kis teljesítményű géppel elkezdeni,és később fejleszteni?
Ha nem terhes véleményezni e gondolataimat,és arra érdemesnek találtatik,köszönettel fogadok minden hozzászólást.

Egy adat:heti 10t keményfa fűrészpor-forgács

Üdvözlettel:Lajos István Győr
LAJOS I , 2009. április. 08.

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

busy
 
Hirdetés
 

BELÉPÉSHirdetés

HULLADÉKDARÁLÓ

Az általunk ajánlott remek ár-érték arányú hulladék-daráló és aprító gépek a www.hulladek-daralo.com oldalon. Kattintson ide a jó hulladék-daráló megtekintéséhez!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

SZAVAZZON!

Ön szerint a brikett vagy a pellet ismertebb a megújuló fűtőanyagok közül?
 

OLDALTÉRKÉP


brikettáló, pelletáló

Brikettáló gép, daráló és pellet gyártó gépek

Ipari darálók, aprítók, granulátorok

Pellet és brikett kereskedelem