A bio tüzelőanyagok szabványosítása

A bio tüzelőanyagokra vonatkozóan számos szabvány (svéd, német, osztrák) létezett, de az eltérő nemzeti szabványok közötti összhang sosem volt teljes. Ezért 2005-ben kiadták a tüzelőanyagok jellemzésére és osztályozására vonatkozó CEN/TS 15961 szabványt. A bio tüzelőanyagok kategóriái ennek megfelelően a következők:

Hozzászólások (0)


A hozzászólások megjelenítése/elrejtése

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

Cikkek | Saját írások | LEGO, Tuborg és CF Nielsen

LEGO, Tuborg és CF Nielsen

Amint azt tudjuk, a dánok nem csak a söreikről és a Lego termékeikről híresek világszerte, hanem a CF Nielsen révén a brikett gyártó gépeikről is. Most rátettünk még egy lapáttal.

A világ legnagyobb brikett gyártó üzeme CF Nielsen brikettálókkal

Tizenkét darab CF Nielsen BP6500HD brikettálóval a világ legnagyobb brikett gyártó üzeme

A képen látható brikettüzem talán a világ legnagyobb teljesítményű, de mindeképp a legkorszerűbb brikett üzeme, amit valaha építettettek. A megrendlő kilétét, a szállítási szerződés részleteit és a telepítés helyszínét még előttünk is hosszú hónapokig teljes homály fedte. Az összesen tizenkettő darab BP6500 HD brikettáló egységből álló üzem éves szinten 100.000 tonna brikett előállítására képes, így az európai biomassza piac korlátait ismerve feltételeztük, hogy egy ekkora üzem csakis Európán kívül létesülhet.

Tévedtünk. A megrendelő egy németországi óriási fafeldolgozó cég, a HIT Holzindustrie Torgau OHG. A Hilmer-Lippman Group tagjaként a torgaui gyár főként raklapokat, fa csomagolóanyagokat, kertészeti fatermékeket és kerítéselemeket gyárt. Nehéz elépzelni azt a gyártókapacitást, amelynek csak a hulladéka 100.000 tonna évente. Ebből a gyártási fahulladékból készülnek a kiváló minőségű lakossági piacra szánt brikettek.

A tizenkettő darab, egyenként 1200-1500 kg/h kapacitású CF Nilesen mechanikus brikettáló gép által gyártott brikettet a továbbfejlesztett BS350 jelű brikettfűrész vágja méretre 1%-os pontossággal. A BS 350 automata brikettfűrész egyedülálló a maga nemében, hiszen nem csak egy előre beállított hosszméret vágására képes, hanem a beépített mérleg segítségével a brikettek tömegét is ellenőrzés alatt tartja, így ha a tömeg változik, automatikusan módosítja a vágási hosszakat is. Hogy miért lényeges ez? Egyrészt azért, mert így lehet garantálni, hogy a vásárló valóban 10 kg-os egységcsomagot kapjon, másrészt azért, mert így maximalizálható gyártói profit, hiszen minden esetleges túlsúly veszteséget jelent a gyártónak.

brikett-furesz

A BS 350 brikett fűrész nem csak hosszirányban pontos, de a brikett tömege alapján automatikusan változtatja a vágási hosszt.

Hogy kerülhet 24 millióba 1 milliméter fabrikett?

Jöjjön a matek: ha egy 10 kg-os csomag 2%-kal nehezebb a névleges tömegétől, akkor az 100.000 tonna termelésnél 2000 tonna éves veszteséget jelent (ezt kapja "ajándékba" a vevő, aki csak a névleges tömegért fizet). Ha a németországi brikettárak alját (200 EUR/tonna) nézzük, ez testvérek között is 400.000 EUR (azaz kb. 120 millió forint) évente. És ez csak egy +2%-os többlet volt, ami a brikett hosszát tekintve csak kb. 0,5 centimétert jelent! Ha tovább csűrjük-csavarjuk a gondolatmenetet, akkor minden +1mm fabrikett 24 millió forintnyi veszteséget generál ekkora mennyiségnél. Na ezért fontos a pontos vágás!

Hirdetés

Hozzászólások (0)

RSS-csatorna hozzászólásai
A hozzászólások megjelenítése/elrejtése

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

busy
 
Hirdetés
 

BELÉPÉSHirdetés

HULLADÉKDARÁLÓ

Az általunk ajánlott remek ár-érték arányú hulladék-daráló és aprító gépek a www.hulladek-daralo.com oldalon. Kattintson ide a jó hulladék-daráló megtekintéséhez!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

SZAVAZZON!

Ön szerint a brikett vagy a pellet ismertebb a megújuló fűtőanyagok közül?
 

OLDALTÉRKÉP


brikettáló, pelletáló

Brikettáló gép, daráló és pellet gyártó gépek

Ipari darálók, aprítók, granulátorok

Pellet és brikett kereskedelem