Mese a pályázatcsapdáról

Adott egy viszonylag tehetős, eddig szolgáltatással foglalkozó, saját területén sikeres, ám a komolyabb beruházások terén átlagos képességekkel rendelkező vállalkozó. Eddigi vállalkozásai kitermeltek egy komolyabb összeget, amelyet egy újabb, brikettgyártással foglalkozó cégben szeretne jövedelmeztetni. A csapból is azt hallja, hogy rengeteg pályázat van, támogatják a vidéket, óriási pénzek folynak az EU-ból, meg hogy "Európa itt épül" és egyébként is "bennünk van"... 

Hozzászólások (1)


A hozzászólások megjelenítése/elrejtése
...
Tisztelettel üdvözlöm!

Örömmel olvasom az oldal írásait ,melyek valóban közelebb visznek a témában.
Hasznos a tervezési segédlet.Én is erős késztetést érzek egy brikettáló üzem(ecske)
létrehozására,alapanyag bőven ,biztos hazai és nyugati piac,csak a kezdő tőke kevés.Talán egy használt ,olcsó ,kis teljesítményű géppel elkezdeni,és később fejleszteni?
Ha nem terhes véleményezni e gondolataimat,és arra érdemesnek találtatik,köszönettel fogadok minden hozzászólást.

Egy adat:heti 10t keményfa fűrészpor-forgács

Üdvözlettel:Lajos István Győr
LAJOS I , 2009. április. 08.

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

Cikkek | Saját írások | A méret a lényeg, avagy hogyan válasszon JÓL brikettáló gépet?

A méret a lényeg, avagy hogyan válasszon JÓL brikettáló gépet?
Tartalomjegyzék
A méret a lényeg, avagy hogyan válasszon JÓL brikettáló gépet?
A hidraulikus brikettálók alkalmazhatósága
Vissza az alapanyaghoz
Egy brikettáló gép még nem üzem
Mikor kell szárító?
Ha nem éri be kicsivel, válasszon mechanikusat!
Minden oldal

18plusSegítünk eligazodni a brikettálással kapcsolatos információtengerben, hogy saját maga is átgondolhassa, hogy önnek pontosan mire is van szüksége. Egy komplett brikett vagy pellet üzem beszerzése előtt is fontos tisztáznunk néhány alapkérdést. Vegyük tehát sorra a legfontosabb szempontokat!

  1. Milyen alapanyagból szeretnénk brikettet készíteni?
  2. Mekkora mennyiséget szeretnénk brikettálni - és ahhoz egy mechanikus brikettáló vagy egy hidraulikus brikettáló a jó választás?
  3. Milyenek a brikettálásra szánt alapanyag fizikai jellemzői (mérete, nedvességtartalma) és azok hogyan befolyásolják a technológiát?
  4. Mekkora tőkénk van, amit képesek vagyunk megmozgatni a beruházás érdekében?

Brikett gyártására alkalmas alapanyagok

Elsőként tisztázzuk, milyen anyagot is szeretnénk brikettálni? A brikettálással feldolgozható alapanyagok köre igen széles (puha- és keményfa, szalma, polisztirol, polipropilén, poliuretán, gumi, műanyagok, természetes és szintetikus szálak, szövetek, bőr és irha hulladékai, papír stb.). Magyarországon legelterjedtebb a fa és szalma brikettálása, de egyes nagy teljesítményű hidraulikus prések alkalmasak akár a fémforgács, illetve fém darálék brikettálására is. (Sőt, a visszavont papírpénzekből is kiváló fűtőértékű alternatív tüzelőanyagot készíthetünk.) A fémforgács kivételével - amely kizárólag speciális hidraulikus rendszerű géppel dolgozható fel - az előbb említett (fa, -forgács, -fűrészpor, szalma, energiafű stb.) alapanyagokból készíthetünk brikettet hidraulikus és mechanikus rendszerű brikettáló géppel is. A hidraulikus és a mechanikus brikettálókról, működési elvükről és tulajdonságaikról a berendezésekre kattintva olvashat részletesebben.

    1. Hidraulikus brikettáló gépek
    2. Mechanikus brikettáló gépek

Ha megvagyunk az alapanyag pontosításával, nézzük meg, hogy mennyi az annyi, azaz milyen berendezések szükségesek adott mennyiség brikettálásához!

Ha tudjuk, hogy évente mennyi brikettet szeretnénk gyártani, könnyen eldönthető, hogy mechanikus vagy hidraulikus rendszerű brikettálógép az ideális számunkra. A hidraulikus prések névleges kapacitásának felső határa 210 kg óránként. Ebből kiszámolható, hogy mekkora az a maximális mennyiség, amelyet a hidraulikus brikettálóval fel tudunk dolgozni. Egy műszakos munkarenddel számolva ez körülbelül 2000 óra működés évente.

Természetesen a nagyobb (olajhűtővel ellátott) hidraulikus gépek alkalmasak az akár 24 órás folyamatos működésre is. Figyelembe véve a szükséges karbantartási időket, tervezett leállásokat, ünnepeket - folyamatos működéssel - körülbelül évi 5500-6000 óra működési idővel kalkulálhatunk.

Így ideális esetben akár 1.000-1.200 tonna brikett előállítása is lehetséges. Ebből már egyenesen következik az éves tervezhető árbevétel, ahol - alapanyagtól függően - 35-42 Ft-os eladási brikett árakat vehetünk figyelembe. Ez évente 35-48 millió forintos árbevételt jelent.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a hidraulikus brikettáló gépek felső teljesítményének határa korántsem végtelen, bár nem ritka, hogy a technológia viszonylag alacsony beruházási értéke miatt egy üzemben egyszerre több önálló hidraulikus brikettáló sor is működik, így teljesítményük is többszöröződik.


  1. Saját - egyéb tevékenységünkből keletkező - hulladékunkat akarjuk kezelhető méretűre préselni akár 80-90%-os térfogatcsökkentéssel, és nem mellesleg a fűtést, szárítást megoldani az előállított brikettel, avagy
  2. Szigorúan üzleti alapon közelítjük meg a kérdést és egy piacképes terméket előállító üzemet akarunk létrehozni és a gyártott brikettet értékesíteni fogjuk.

 

Az éves és az óránkénti mennyiség meghatározásakor és a megfelelő brikettáló gép kiválasztásakor két irányból közelíthetjük meg a kérdést. 
Hirdetés
 

BELÉPÉSHirdetés

HULLADÉKDARÁLÓ

Az általunk ajánlott remek ár-érték arányú hulladék-daráló és aprító gépek a www.hulladek-daralo.com oldalon. Kattintson ide a jó hulladék-daráló megtekintéséhez!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

SZAVAZZON!

Ön szerint a brikett vagy a pellet ismertebb a megújuló fűtőanyagok közül?
 

OLDALTÉRKÉP


brikettáló, pelletáló

Brikettáló gép, daráló és pellet gyártó gépek

Ipari darálók, aprítók, granulátorok

Pellet és brikett kereskedelem